Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. november 7., kedd

Vaníliás galuska

Egy tartalmas leves után kiváló második fogás. Egy régebbi Vidék íze újságban találtam rá erre a könnyű "édességre". Ízeiben kicsit hasonlít a rizsfelfújtra, csak az állaga sokkal lágyabb, krémesebb. Viszont a nokedlire semmiben sem hasonlít, csak annyiban  hogy  úgy főzzük ki, mint a hagyományos nokedlit, de sem az ízes, sem állaga nem hasonlít rá. Ezek a galuskák csodásan könnyű, légies állagúak lesznek. A vaníliás szósztól pedig csodásan szaftos lesz az tészta.
Langyosan tálaljuk, de hidegen is nagyon finom. De ha valami oknál fogva nem bírunk magunkkal, és forrón neki látunk a lágy tésztának, biztatok mindenkit, hogy nyugodtan tegye azt. Csak egy valamire kell vigyázni. Nevezetesen arra, hogy a forró étel ne égesse össze a szánkat.


Hozzávalók:
5 evőkanál porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1,5 dl tejszín
7 tojás
22,5 dkg liszt
7+5 dkg vaj
4,5 dl tej

 
A tejet felforraljuk 7 dkg vajjal, majd belekeverjük a lisztet. Levesszük a tűzről és egyesével beledolgozunk 4 egész tojást.
Lobogón forró vízben, több  részletben kifőzzük a galuskákat. (Ugyan úgy szaggatjuk ki, mint a hagyományos nokedlit). Amint feljönnek a víz tetejére, leszűrjük.
3 tojássárgáját összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, 5 dkg olvasztott vajjal és a tejszínnel. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és a kikevert krémhez keverjük, majd belefogatjuk a galuskát.
Egy közepes jénai edényt vagy tepsit kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, és belesimítjuk a tésztát.
A sütőt 160 fokos sütőben szép aranybarnára sütjük.
Még melegen megszórjuk porcukorral és kockára vágva tálaljuk.  






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése