Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. november 12., vasárnap

Vágott diós

Kislány korom kedvenc lakodalmas süteménye, a Vágott diós süti volt. Akkoriban sok lakodalomban voltunk, és a nagy nap előtti héten a rokonok összegyűltek és sütötték a finomabbnál finomabb sütiket. Ezt a sütit mindig a nagynéném sütötte.
Azóta is imádom ezt a sütit és elég gyakran készítem. Nem csak nagyon finom, de mutatós is, és az elkészítése is igen egyszerű. 

 
A tésztája omlós, amelyet bőven befed a  finom házi baracklekvár, majd a diós hab.  Mennyei ízkavalkádot, a hab tetején található - a süti nevét is adó - szálasra vágott diót teszi teljessé.
 
Ha kedvelitek a habos, lekváros, omlós süteményeket, feltétlenül készítsétek el.

 
Hozzávalók:
Tésztához:
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
25 dkg liszt
4 tojássárgája
1 csomag sütőpor
1/2 citrom héja
csipet só
Tetejére:
5-6 evőkanál baracklekvár
4 tojás fehérje
20 dkg kristálycukor
15 dkg darált dió
5 dkg darabosra vágott dió

 
A vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzá keverjük a tojások sárgáját, majd beletesszük a lisztet, a sütőport, a reszelt citromhéjat, a csipetnyi sót és rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
Egy 22x33 cm-es tepsit alaposan kikenünk zsírral és beletesszük a kinyújtott tészta lapot. A sütőt 160 fokra előmelegítjük, és elősütjük a tésztát, amíg elkészítjük a habot.
A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzá adjuk a kristály cukrot, és addig keverjük, amíg a cukor el nem olvad. Ekkor beleszórjuk a diót és elkeverjük benne.
A tésztát kivesszük a sütőből, jó vastagon megkenjük baracklekvárral és rásimítjuk a diós habot. A maradék diót szálasra vágjuk és a hab tetejére szórjuk.
Visszatesszük a sütőbe és kb. 35-40 perc alatt készre sütjük a süteményt.

 
Nagyon jó sütést és jó étvágyat kívánok ehhez a finom süteményhez!
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése