Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. november 5., vasárnap

Lencseleves

Ki mondta, hogy lencsét csak szilveszterkor, vagy új évkor lehet főzni. Igaz a lencsefőzelék nem tartozik a kedvenc ételeim közé, a tejfölös lencseleves viszont annál inkább. Sokáig nem készítettem, mert sem a nagyikáim, sem anyukám nem készített. Aztán egy szilveszterkor elhatároztam, hogy itt az ideje, hogy megkóstoljam a lencselevest. Azóta is örülök ennek a döntésemnek, mert nem csak nekem, hanem az egész családomnak is egyik kedvenc levese lett. Évszaktól függetlenül gyakran készítem és bízom benne, hogy egyszer még a szerencsénket is meghozza.... 😉.
Habár már az is szerencse, hogy ismerem ezt a finom levest. De nem a szerencsét kell várnunk, hanem boldogan élni a napjainkat, mert az az igazi szerencse.

 
Hozzávalók:
40 dkg lencse
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 fej hagyma
1 babérlevél
2 mokkáskanál fűszerpaprika
1 mokkáskanál bors
1 mokkáskanál házi darált paprika
ízlés szerint só
1 kis szem paradicsom
1 kisebb fehérpaprika
1 kis csokor petrezselyemzöldje
2 teáskanál liszt
1 kis pohár tefjföl
zsír
3 pár virsli

 
A lencsét átválogatjuk és legalább 1 éjszakán keresztül hideg vízbe áztatjuk.
A hagymát nagyon apró kockára vágjuk és 1 evőkanál zsíron elkezdjük dinsztelni, majd rátesszük a karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret. Amikor már puhák a zöldségek meghintjük 1 mokkáskanál őrölt borssal, 2 teáskanál liszttel, majd a fűszerpaprikával és a házi darált paprikával. Hozzáöntjük a leöblített lencsét és felengedjük kb. 3 liter vízzel. Ízesítjük sóval, beletesszük a paradicsomot, a paprikát, és addig főzzük, amíg a lencse meg nem puhul.
Amíg fő a leves a virslit karikára vágjuk, és egy serpenyőben megpirítjuk.
Ha már puha a lencse, a leveshez keverjük a pirított virslit. A tejfölt néhány kanálnyi levessel szép simára keverjük és behabarjuk vele a levest.
Amikor elzárjuk a lángot alatta kevés, apróra vágott petrezselyemzöldjével ízesítjük.

 
Jó étvágyat kívánok hozzá!
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése