Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. november 9., csütörtök

Fahéjas körteleves

Néhány napja nagyon szép körtéket vettem. Ettünk is belőle jócskán, de egy kicsit túl gondoltam a család körte befogadó képességét. Eléggé puhák voltak már, így jobbnak láttam, ha készítek belőle valami finomságot. Sütit nem kívántam, így a legkézenfekvőbbnek egy krémes, gyümölcsleves tűnt. Az édes körtékből remek leves kerekedett.
 
 
Hozzávalók:
1 kg körte
1/5 citrom leve
2-4 evőkanál cukor a körte édességétől függően
1 csomag vaníliás cukor
kis darab fahéj, vagy fél mokkáskanál őrölt fahéj,
4-5 db szegfűszeg,
ízlés szerint reszelt citromhéj
2 dl tejszín
1 maréknyi mandula pehely
 
 
A körtét meghámozzuk, felszeleteljük, fazékba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Beletesszük citrom levét, az ízlés szerinti cukrot, a vaníliás cukrot és a teatojásba helyezett fűszereket.
A körtét puhára főzzük. Néhány darabot félre teszünk a leves tálalásához. A többit botmixerrel pürésítjük. Ha nagyon sűrű lenne a leves, öntsünk hozzá annyi vizet, hogy kellő sűrűségű legyen és forraljuk össze. Amikor összeforrt, zárjuk el alatta a lángot, és keverjük bele a tejszínt.
Alaposan hűtsük le, de langyosan is nagyon finom.
A félre tett körtét kicsi kockára vágjuk. A mandula pelyhet serpenyőben megpirítjuk. Nem kell alá semmi zsiradék, és a pirítással óvatosan bánjunk, mert nagyon gyorsan pirul. Amikor kellően szép a színe öntsük át egy tányérba, nehogy a forró serpenyőben megégjen!
Tálalásnál a levesbe beletesszük a felkockázott körtét és a tetejére szórjuk a pirított mandulát.  
 
 
Jó étvágyat kívánok Nektek!


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése