Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2016. november 1., kedd

Csülök pékné módra

Ma van a fiam szülinapja - istenem már 25 éves - a vejemé, pedig a múlt héten volt. Mindig együtt ünnepeljük a fiúk szülinapját, és igyekszem mindig olyasmit készíteni, amit mind a ketten szeretnek. A csülök pont ilyen, szaftos hús, ropogós bőr, fűszeres krumpli, krémesre sült hagyma.... igazi férfias étel. Legnagyobb örömömre nem csak a két fiúnak, hanem az egész családnak nagyon ízlett.  Remélem, ha kipróbáljátok az általam elkészített változatot, nektek is ízleni fog.
 
Hozzávalók:
2 csülök
bors
só és kevés ételízesítő
majoránna
borsikafű
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál olaj
2-3 evőkanál zsír
2 kg burgonya
2 nagyobb fej hagyma
 
 
Sóból, ételízesítő, borsból, majoránnából, borsikafűből 2-3 gerezd zúzott fokhagymából és 3-4 evőkanál olajból elkészítjük a pácot. A csülköt ökölnyi darabokra vágjuk, és alaposan beleforgatjuk a húsdarabokat. Legalább 1 éjszakán át hűtőszekrényben pácoljuk.
Másnap egy alaposan kizsírozott tepsibe tesszük a csülök darabokat, ráteszünk 2-3 evőkanál zsírt. Alufóliával letakarva 180 fokos sütőben 1 órán keresztül sütjük, ekkor kivesszük a sütőből és alátesszük a cikkekre vágott burgonyát és hagymát. Sózzuk, borsozzuk, visszatesszük rá a húst, letakarjuk alufóliával és még legalább újabb 1 órán keresztül sütjük. Levesszük róla a fóliát és grillen rápirítunk a csülökre, hogy a bőre jó ropogós legyen.
 
 
Ha csak 1 csülökből készítem, akkor Pataki tálban vagy sütőzacskóban szoktam sütni, és ugyanúgy csak akkor teszem alá burgonyát, amikor félig megsűlt a hús.
Célszerű a hentessel kicsontoztatni, és akkor otthon már csak a tisztítás és a darabolás marad.
 
 
 A bejegyzés megírása óta eltelt egy év, a csülök ugyan olyan finom volt, az ünnepeltek ugyan úgy örültek a tortának - Tominak ismét lúdláb torta, Rolandnak most nem oroszkrém, hanem narancsos mascaropne, de ez is fehér :D - , de azért valami változott..... 2-vel többen üljük körül a családi asztalt. Már Zétény és Zalán unokáim is kótolgattak egy-egy csipetnyit a piskótából.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése